Bemutatkozás

A SEMILAB saját technológiai fejlesztésekkel és berendezésekkel van jelen a világ legfejlettebb mikroelektronikai, nanoelektronikai és napelemipari termékeit gyártó cégek beszállítói piacán. A magyar tulajdonú, világszerte több, mint 800 embert foglalkoztató vállalat mérőkészülékeit minőségellenőrzési és kutatás-fejlesztési projektekben hasznosítják – kizárólag külföldön.

A mikrochipek gyártásához használt szilícium alapanyagot előállító világcégek mindegyike SEMILAB mérőműszereket használ munkafolyamatai bizonyos részének kizárólagos ellenőrzésére. Ez mutatja leginkább, hogy mennyire különleges a tevékenységünk világszinten. Van ugyan néhány hasonló profilú nemzetközi nagyvállalat, amelynek árbevétele nagyságrenddel nagyobb, de a szakmai színvonalat és a minőséget tekintve köztük is megállja a helyét a SEMILAB.

A magyarországi telephelyek mellett (jelenleg Budapesten és Szegeden, illetve Veszprémben) az Egyesült Államokban három, Németországban és Dániában egy-egy telephelyünk van, ezeken túl pedig Franciaországban, Olaszországban, valamint Kínában, Japánban, Dél-Koreában, Tajvanon és Szingapúrban működtetünk képviseletet. A SEMILAB tehát nemzetközi vállalat, de 100 százalékban magyar magántulajdonban van. Cégünkön belül és országonként élesen elválik a product centerekben zajló kutatás-fejlesztés és gyártás a szervízeléstől és az értékesítési tevékenységtől.

A Műszaki Fizikai Kutató Intézet – mint egykori akadémiai spinoff cég – utódvállalataként 1989-ben alakult cégünk. A SEMILAB első évtizede félvezető-ipari fejlesztésekkel telt: laboratóriumi körülmények között készült termékeink értékesítésével foglalkoztunk. A második évtized cégünk számára a napelem-iparé volt: egyik alaptermékünk kis módosítással kifejezetten keresett lett az ágazat felvevőpiacán. A harmadik évtizedben beértek a korábban házon belül elindított technológiai fejlesztések, és így, lépésről lépésre alakult ki a mostani, több mint 30 termékcsaládból álló portfóliónk, miközben cégünk létszáma és árbevétele is folyamatosan nőtt. Több mint 800 munkatársunk van (háromnegyedük itthon, egynegyedük külföldön dolgozik), az árbevétel pedig cégcsoport szinten meghaladja az évi 100 millió dollárt.

A SEMILAB alkalmazottainak átlagéletkora 35 év körül van. Az alapító 15 fős csapat mellé az elmúlt két évtizedben sok pályakezdő fiatalt vettünk fel, de miután az így bővülő team együtt „öregedett”, mert a legtöbb ember maradt is, az átlagéletkor folyamatosan növekszik cégünknél. Ezzel együtt fiatalos a légkör, a viszony pedig bizalmi a munkatársak között. Az is cégkultúránk jellemzője, hogy mindenki érzi feladatának fontosságát és annak a jelentőségét, hogy az általa elvégzett munka a csapat, a vállalat teljesítményének fontos építőköve. A mozgás kedvelőinek van lehetőség a vállalat által támogatott, szervezett sportolásra (pl. foci, ping-pong, crossfit) is.

A teljes termékpaletta know-howja a SEMILAB tulajdona. Vállalatunknál ezért nagy szabadsága van a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó munkatársaknak és az informatikusoknak is abban, hogy egy adott munkafolyamatnak melyik részével akarnak foglalkozni. Sokféle érdekes feladatból tudnak választani, a munkák változatosak, miközben cégünk sziklaszilárd lábakon áll: stabil szerződésállománnyal és munkatársi közösséggel.

Tudatosan törekszünk csúcstechnológiák fejlesztésére és alkalmazására, munkatársainktól pedig elvárjuk, hogy aktívan, kitartóan és kreativitásukat bedobva dolgozzanak ezek létrehozásán. A SEMILAB számára azok az informatikusok fontosak és értékesek, akik képesek a matematikai és fizikai összefüggéseket megérteni, az informatika nyelvére lefordítani – ez is csúcskategóriás ismereteket és képességeket igényel.

Tevékenységünk önmagában is társadalmilag fontos küldetést teljesít, hiszen a megújuló energiák minél magasabb minőségi szinten történő kivitelezése termékeink egyik fő célja.

Aktualitások és hírek

2020-08-04

Mit tanultak az informatikai vállalatok a koronavírus által? –2. rész: toborzás és kiválasztás

Cikksorozatunk első részében arról beszélgettünk a BCA Hungary Kft. HR vezetőjével, Sors Erikával és a SEMILAB Zrt. HR munkatársával, Fehér […]
2020-07-10

Mit tanultak az informatikai vállalatok a koronavírus által? – 1. rész: home office

Sokan bíznak abban, hogy az otthoni munkavégzés, vagy a kiválasztási folyamat jelentős részének online módon való lebonyolítása beépül a mindennapi […]
2019-11-04

Hogyan járul hozzá a neurális háló és a képdiagnosztika a napelem- és mikrochip gyártáshoz?

A neurális hálók használata a napelem iparban, illetve a mikro- és nanoelektronikában is nagyban növeli a hibák detektálási rátáját. Mi […]
2019-09-18

Törj be az IT pályára!

Olyanra láthattunk már példát, hogy fizikusok fejlesztőknek álltak. Talán elsőre nem tűnik rokonterületnek, az azonban mégis azonos, hogy a fejlesztők […]
2019-03-26

Fizikusokból fejlesztők: a SEMILAB sikersztorija Szegeden

A magyar alapítású, több mint 800 fős SEMILAB saját technológiai fejlesztésekkel és berendezésekkel van jelen a mikroelektronikai, nanoelektronikai és napelemipari […]

Sikerek és tervek

Az árbevételen és a profiton túl céges szinten és munkatársaink számára is az a legnagyobb szakmai siker, ha minél hamarabb készen vagyunk egy új eszközzel, és azt ügyfeleink akceptálják, vagyis beállítják a termelési folyamatba. Ugyancsak eredményként értékeljük, amikor egy új technológia vagy berendezés esetében sikerül egy új alkalmazási területet feltárni, vagyis a befektetett szakmai munka több formában hasznosul. 15 éve még két termékcsaláddal rendelkezett cégünk, ma már több, mint 30 van – ez érzékletesen mutatja az innováció minőségét és ez is a siker mérőszáma.

A budapesti központú SEMILAB Magyarországon akarja kiteljesíteni kutatás-fejlesztési tevékenységét. Budapesten és szegedi telephelyünkön is olyan újabb technológiák létrehozásán dolgozunk, amelyek minden korábbinál jobb és megbízhatóbb teljesítményt nyújtanak. Arra törekszünk, hogy a világ mikrochipgyártói elitjének cégei rendszeresen vásároljanak termékeinkből.

HR

A kreativitáson túl elsősorban megbízhatóságot várunk el munkatársainktól. Ennek racionális pénzügyi oka az, hogy míg egy üres szilíciumszelet néhány száz dollárba kerül, addig egy mikroelektronikai eszközökkel legyártott teljesen feltöltött szilíciumszelet több tízezer dollár értéket képvisel, vagyis nagy a megmunkálási folyamat hozzáadott értéke, amiben nem szabad hibázni. Éppen ezért értékeljük nagyra a pontosságot minden munkakörben.

A legtöbb munkatársunkra jellemző tulajdonság, hogy személyükben is felelősséget vállalnak, és elkötelezettek azért, hogy előremozdítsák a technológiai fejlődést. Számukra a minőségi munka tehát nem egy elvárás teljesítését jelenti, hanem belülről fakadó kötelezettséget.

Többségében szakmai tapasztalatot szerzett seniorok dolgoznak a SEMILAB-nál, de vannak és jöhetnek juniorok is. A belépő szint szinte minden munkakörben az MSc-végzettség. Az angoltudás alapelvárás, hiszen vállalatunk kiterjedt nemzetközi hálózatot működtet Európától Amerikán át a Távol-Keletig, és üzletfeleink is nemzetközi cégek, amelyeknél szintén az angol a munkanyelv.

Az új belépőket a csoportok vezetői veszik szárnyaik alá és fejlesztik mindaddig, amíg önállóan is boldogulnak. Esetenként már vannak, később pedig lesznek rendszeresebben is belső képzések. Itt a munka mindenkit folyamatosan tanít a szakma újdonságaira.

Fizikusból vagy tesztelőből lett már fejlesztő, gyártási szakemberből lett már mérnök – mindez mutatja, hogy van átjárás a munkakörök között. Aki ambicionálja, aki tanul, az tovább léphet nemcsak saját szakterületén, hanem más vonalon is.

Elsősorban saját honlapunkon hirdetjük meg az állásokat. Jelen vagyunk néhány állásbörzén: Budapest mellett Szegeden és Veszprémben is jártunk már. Saját kollégáink is ajánlanak új munkatársakat.

A jelentkezők felvételi beszélgetésen vesznek részt, ahol elsősorban a szakmai kompetenciákra koncentrálunk, de a személyiség-tulajdonságokat is igyekszünk felmérni. Szoftverfejlesztői pozíciók esetében írásos tesztet is ki kell tölteni. Nem húzzuk sokáig a felvételi folyamatot, gyorsan döntünk.

Fontos a személyes jelenlét, de abban van mozgási lehetőség, hogy reggel 7 és este 8 óra között ki mikor végzi el a feladatát. A munkahelyen töltött törzsidő megválasztásakor ahhoz kell alkalmazkodni, hogy Európában, Amerikában és Ázsiában mikor érnek össze a munkaidők. A távmunka nálunk nem jellemző, ahogyan a kiküldetés sem, de vannak munkakörök, amelyekben szükséges utazni még Ázsiába is.

A munkatársakkal a csoportok vezetői négyszemközt értékelik az adott évben végzett munkát. A kimagasló teljesítményt kimagasló javadalmazással honoráljuk.

A SEMILAB-nál olyan csúcstechnológiákhoz és iparágakhoz lehet közel kerülni Magyarországon, amelyekhez más cégeknél nem. Aki ide jön, az foglalkozhat egy technológia teljes spektrumával és a munkájának van kézzelfogható eredménye. Aki a legjobb formáját hozza, az megtanulhat együtt dolgozni európai, amerikai és távol-keleti emberekkel – ez kulturális hozadéka az itt végzett munkának.

Karrier Semilab Zrt. állások

Kapcsolat

Fehér Anna

E-mail cím: anna.feher@semilab.hu
Telefonszám:

Semilab Zrt.

E-mail Cím: hr@semilab.hu
Telefonszám: 06-1-505-4690
Weboldal: https://semilab.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/semilab/

Semilab Zrt.

1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 2.

Útvonaltervezés

Technológiák és módszertanok