Bemutatkozás

Az MKB Magyarországon a legnagyobb informatikai átalakuláson átmenő, teljes pénzintézeti szolgáltatási portfóliót kínáló bank, melynek fő célja, hogy megszerezze az első hazai digitális bank címet.

Az MKB Bank teljes körű banki szolgáltatásokat nyújt lakossági és vállalati területen egyaránt.

Mivel abban hiszünk, hogy a jövő a digitalizáció irányába megy, mi is komoly lépéseket teszünk efelé. Digitális bank elképzelésünk megvalósulásának egyik legfőbb állomása a banki core rendszer cseréje (Flexcube), mellyel többszintű architektúracsere és a szatelit rendszerek újragondolása megy végbe.

A transzformációval együtt, kéz a kézben halad egy e-dokumentum (E-Doku projekt) menedzsment rendszermegújítás, mely a teljes banki papíralapú dokumentum menedzsmentet egy az egyben kiváltja egy digitális rendszerrel, ami a fiókhálózatban, a háttérterületeken, és a teljes adminisztrációs folyamatban is megmutatkozik. Olyan fejlesztéseket tudunk bevezetni a szolgáltatásainkhoz, mint a biometrikus aláírás, jelzáloghitel kihelyezés az igényléstől kezdve hét nap alatt, vagy személyi kölcsön ügyintézés 30 perc alatt.

A digitális áttörést jelentő projektekkel együtt jár az adattárház- és adatvagyon-kezelés megújítása, valamint a CRM és adatbányászat területén is fejlettebb technológiával igyekszünk kiváltani a következő években a jelenlegi rendszereket.

Gyakorlatilag az informatika egész területén igyekszünk erős belső kompetenciát építeni. Új és erősebb szerepet fognak kapni az ehhez kapcsolódó szerepkörök cégen belül a jövőben. Úgy gondoljuk, hogy a tehetségeknek szinte bármely IT területről érdemes nyomon követni bankunk fejlődését és eseményeit.

Az MKB Bank több mint 65 éve van jelen a magyar piacon – először kereskedelmi területen, majd a lakossági ügyfelek számára is kialakította portfólióját. A 2016 nyarán történt tulajdonosváltásnak és a Bank magánkézbe kerülésének önmagában nincs IT vetülete, de nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a cég megléphesse azt a stratégiai változást, mely a digitális bankká válás irányába való előrehaladást, az architektúra korszerűsítését, valamint a startup kultúra kialakítását segíti.

Az MKB Bank célja, hogy Magyarország első számú digitális bankjává váljon, mely azt jelenti, hogy minden folyamatra kiterjedve „end to end” digitális ügyfélélményt szeretnénk rövid időn belül megvalósítani. Ehhez olyan innovatív ötletek párosulnak, mint például a számlanyitáshoz szükséges, személyes bankfiókban való megjelenés kiváltása a netbank rendszerrel, vagy más digitális csatorna használatával.

Ezeket önerőből is meg tudjuk valósítani, ugyanakkor a megújulásnak az is fontos része, hogy az innovációk megvalósításában való gondolkodást az új partnerek felé is kiterjesszük. Ezzel a céllal jött létre a FinTech Akadémia és Verseny, mely az új szolgáltatások közös kidolgozását tűzte ki célul, és amivel központi szerepet szeretnénk vállalni a magyarországi fintech cégek felnevelésében.

Középtávon az a célunk, hogy a Bank digitális átállása ne csak a frontvonalon, de a belső működésben is teljes körűen megvalósuljon. Hosszú távú céljaink közé tartozik, hogy a digitális bank megvalósulása után a nemzetközi piac felé is könnyebben tudjuk kínálni szolgáltatásaink egy részét.

A közösségépítési lehetőségek régóta töltenek be fontos szerepet nálunk. A területek közötti koordináció elősegítésének érdekében több szakterület közös csapatépítésen is részt vesz, és sokféle kisebb közösségi program is van informálisabb szervezéssel, vagy akár „alulról” jövő kezdeményezések támogatásával. A belső ötletek vezetői oldalról való befogadása és támogatása is erős. A Transzformációs projekt egyre nagyobb együttgondolkodást eredményez, heti szintű, minden területet átfogó és nyílt kommunikációjú egyeztetésekkel, továbbá egyre inkább felértékelődik az IT szerepe és az innováció.

A nemrégiben elkészült munkavállalói elégedettség-felmérés eredménye – az IT területre szűkítve – azt mutatta meg, hogy a munkatársaink a legnagyobb értéknek a kitűnő csapatmunkát, a közvetlen és jó vezetőket, valamint a változatos feladatokat tartják.

A sportban a különböző csapatok támogatása helyett, bankunk a szövetségek szintjén jelenik meg szponzorként, illetve a sporttámogatások egy jelentős része a belső dolgozók sportolásának ösztönzésébe és támogatásába ment át. Emellett kiemelten fontosnak tartjuk a művészet és kultúra támogatását, ami Bankunk CSR tevékenységében már régóta hagyomány.

Aktualitások és hírek

2018-06-14

Neked fontos a segITség?

Akkor olvass tovább – körülnéztünk, hogyan vesznek részt a munkáltatók a világ jobbá tételében. Hogyan teheti jobbá a munkáltatód a […]

Sikerek és tervek

A jelenleg futó két nagy projekt a core banki rendszercsere (Flexcube) és a dokumentum menedzsment-rendszercsere (E-Doku) mellett fő célunk a mobilbankolás, a mobiltárca megoldások és a FinTech együttműködésekből származó új szolgáltatások (Open API) kialakítása. Ezek mellett a teljes portál megújítás és a middleware (ESB, BPM) rendszerek újragondolása is a terveink között szerepel.

Informatikai értelemben a legnagyobb best practice az lehet, ha az egész bankot érintő core banki rendszerátállás mind a büdzsé, mind a határidő szempontjából megfelelően teljesül.

Büszkék vagyunk a néhány hónapja elkészült új MKB mobil applikációra, ami már a kezdetek óta igen jó ügyfélértékeléssel fut, és ez a 4. verzió kiadásával sem változott.

A versenyek közül elsőként a FinTech Versenyt  érdemes kiemelni, amelyet nem csak külsősök számára hirdettünk meg, hanem a belső dolgozók is nevezhettek, akik jelen voltak rengeteg új ötlettel mind IT, mind pedig üzleti és back office részről is.

HR

Az MKB Banknál azokból a kollégákból lesznek kulcsmunkatársak, akik egyrészt a saját területükön erős szakmai elköteleződéssel és szakértői tudással bírnak, másrészt értik az egyes társterületekben zajló feladatokat, folyamatokat, szerepköröket, vagyis egyfajta interdiszciplináris tudással rendelkeznek. Abból válik sikeres IT-s, aki csapatjátékos – a „magányos harcos” hozzáállás nem jellemző nálunk.

Az IT területen dolgozó kollégákban is meg kell, hogy legyen a csapatmunkában való gondolkodás, valamint legalább átlagos kommunikációs készség. Nem nagyon vannak olyan szerepek, ahol magába húzódva, önállóan végzi valaki a feladatát, nem lehet elszigetelődni. Az angol nyelvtudás legalább a dokumentációk és a programok megértése szintjén minden kollégától elvárt, és mivel sok új fejlesztésbe nemzetközi beszállítók is becsatlakoznak, a felelősségi kör növekedésével együtt kell járjon a stabil nyelvismeret is.

Bár fogadunk új pályakezdő kollégákat az IT csapatokhoz is, inkább a senior szakemberek, illetve a legalább 3-4 éves szakmai tapasztalattal rendelkező kollégák megtalálására építünk. A diploma megléte IT területen is – kevés kivételtől eltekintve – elvárás. Fontos a már meglévő üzleti- és folyamatszemlélet, de mivel a digital banking programunk teljesen új hozzáállást igényel, szívesen látjuk a bankszektoron kívülről jövő szakembereket is, sőt bizonyos arányban kifejezetten keressük is azokat, akik korábban nem banki környezetben dolgoztak. Ők újdonságot hoznak be és más megközelítésből állnak hozzá egyes szakmai vagy üzleti kihíváshoz.

Az új álláslehetőségek többségét először házon belül hirdetjük meg, vagy magunk keressük a megfelelő kollégát. Mind vízszintes, mind függőleges irányban van elmozdulási lehetőség, főleg, ha a kolléga proaktívan igyekszik minél több területet megismerni. Nincs olyan kötelező karrierút, amit mindenképpen be kellene járni, ha valaki jól érzi magát a saját szintjén.

A társterületek közötti átjárás nem csak lehetőség, időközönként biztatjuk is a kollégákat erre. Fontosnak tartjuk, hogy más területeket is alaposan megismerjenek és minél komplexebben lássák a bank működését.

Minden területnek van képzési büdzséje, mely felhasználható szakmai képzésekre, konferenciák látogatására, csapatépítésre, nyelvtanulásra, de teret adunk a kollégák saját kezdeményezéseinek is. Keressük azokat a csapattagokat, akik „tudásmegosztóak” és szeretnek a szakmai kérdéseknek, újításoknak utánajárni, valamint ezt a többiekkel belső képzések formájában megosztani. Természetesen a beszállítók által felajánlott képzésekkel is élünk.

Nagy arányban jönnek a kollégák belső ajánlásból, de nincs külön olyan végzettség, szakmai háttér, amelyet minden kiválasztásnál kiemelten preferálunk. A kiválasztás során, ha az általános feltételeknek a jelölt megfelel, kétszemélyes – főként szakmai szempontokat figyelembe vevő – találkozón kell részt vennie. A különböző IT osztályok között eltérő, hogy a szakmai tesztet el kell-e végezni vagy sem. A legutóbb, viszonylag nagy számban hozzánk került kollégákról elmondható, hogy gyorsan beilleszkedtek és megtalálták a szerepüket, ami azt mutatja, hogy a kitűzött célok ösztönzőek.

Van egy kialakult teljesítménymérési szempontrendszer, amely elsősorban objektíven jól mérhető KPI-okat határoz meg. A féléves, valamint az éves célkiírás és értékelés egy A4-es oldalra is kifér – igyekszünk ebben is az átláthatóságot biztosítani, illetve az adminisztrációs terhet csökkenteni. Személyekre bontva három-négy olyan elvárást tűzünk ki, mely kapcsolódik a szakmai terület éves céljához és nem pusztán az általános munkaköri feladatok elvégzését érinti. Ezeket évente kétszer formálisan és százalékosan értékeljük, de folyamatosak ilyen téren az informális visszajelzések is. Főleg a banktranszformáció szigorú határidői miatt a munkatempó feszített az IT és az üzleti területeken is, melyet cégünk a rugalmas munkarenddel igyekszik kompenzálni.

Az MKB Bank nagyságából adódóan az IT szakmai kihívások is rendkívül sokrétűek. A nálunk dolgozó informatikusok nem csak egy nagyon leszűkített folyamatot látnak az egyes projektekből. A kollégák igen komoly, a piacon jelenlévő legmodernebb rendszerekkel dolgozhatnak, ugyanakkor cégünk nem hordozza magában a multinacionális vállalatok túlszabályozottságát. A tapasztalt kollégáknak lehetőséget biztosítunk, hogy mentorként is kipróbálhassák magukat.

Karrier MKB Bank Zrt. állások

Junior .Net fejlesztő

.NET, ASP.NET, C#; Javascript, SQL nyelv és adatbázis ismeretek

ESB Java fejlesztő

ESB folyamatok kialakítása és implementálása, SOA, Web Services, Middleware, Java, SQL nyelv és adatbázis ismeretek

Adattárház munkatárs

SAS, PL/SQL vagy standard SQL programozás alapszintű ismerete előny, irodai szoftverek (MS Office) magas szintű ismerete

IT Governance

Releváns szakmai tapasztalat pénzügyi és/vagy informatikai területen, rendszerszemlélet

Junior adattárház munkatárs

Pályakezdők jelentkezését is várjuk, SAS, PL/SQL vagy standard SQL programozás alapszintű ismerete

Release manager

Microsoft Project ismerete előny, rendszerszemlélet, stratégiai gondolkodásmód

Rendszerszervező

Banki tapasztalat előny, banki fejlesztések támogatása, rendszerszemlélet

Vezető rendszerszervező

Értékpapír és treasury fejlesztések szervezői támogatása, MIFID2 ismeret előny

Junior IT üzleti elemző

Java technológia alapismeret, adatbázis lekérdezési alapismeretek (SQL), rendszerszemlélet

Junior projektvezető

Projekt menedzsment tapasztalat, vagy komplexebb projektben való részvétel, end-to-end folyamatszemlélet

.Net fejlesztő

.NET, ASP.NET, C#; Javascript, SQL nyelv és adatbázis ismeretek, 3+ év pénzügyi területen szerzett fejlesztői tapasztalat előny

Kapcsolat

Zaránd István

E-mail cím: zarand.istvan@mkb.hu
Telefonszám: +36-1-472-6826

MKB Bank Zrt.

1134 Budapest, Dévai u. 23.

Útvonaltervezés

Technológiák és módszertanok

ERP / CRM
BI / DW / adatbányászat
Egyéb üzleti alkalmazások