Bemutatkozás

Az 1911-ben alapított International Business Machines Corporation (IBM) a világ egyik vezető, felhő alapú és kognitív technológiával foglalkozó vállalata, amely a világ több, mint 170 országában van jelen. A CIO (Chief Information Office), és azon belül is a CIO Hungary, az IBM belső informatikai támogatását látja el világszerte közel 11.000 embert foglalkoztatva, valamint vezeti a vállalat agilis módszertan szerinti átalakulását is.

Az 1911-ben alapított International Business Machines Corporation (IBM) egy olyan technológiai vállalat, amely a legújabb felhő alapú technológiákat használva, komplex üzleti problémákra kínál kognitív IT megoldásokat.

Saját szervezeti egységünknek, a CIO-nak (Chief Information Office) központi szerepe van abban, hogy a vállalati stratégiának megfelelően átformálja és menedzselje belső alkalmazásainkat, valamint az agilis módszertan globális szintű bevezetésében is vezető szerepet tölt be.

A CIO Hungary, a globális CIO-n belül is stratégiailag fontos lokáció, ún. Primary Delivery Location. Budapesten jelenleg több, mint 220 szakember dolgozik többek között olyan üzleti területeket támogatva, mint a HR,  pénzügy, gyártás, szoftver kereskedelem, logisztika és IT biztonságtechnikai tesztelés.

Az első IT feladatok 2007-ben érkeztek Magyarországra. A váci IBM-nél elkezdődött a gyártást támogató alkalmazások, Budapesten pedig a Global Financing alkalmazások támogatása. Ekkor a létszám 50 fő volt.

2011-ben alakult az IT Risk csapat, és elkezdődött a HR és Global Logistics alkalmazásokat támogató csapatok építése. 2013-ban a HR-es alkalmazások mellett elkezdődött az európai bérszámfejtést támogató alkalmazások támogatása is. Az alkalmazottak létszáma elérte a 200 főt.

2015-ben elkezdődött a CIO átalakítása az agilis módszertan alapján. Ez a folyamat a mai napig tart. 2016-ban konszolidáltuk a váci és a budapesti szervezetet. 2016 szeptemberében az egész magyarországi CIO a Duna Tower-be költözött.

Hatalmas a felelősségünk abban, hogy akár a globális CIO, akár ügyfeleink elvárásainak szempontjából a saját területünkön a legjobbak legyünk és a legjobb szolgáltatást nyújtsuk számukra. Úgy alakítjuk szervezetünket, hogy az agilis elvek és módszertan példaképeivé váljunk és folyamatosan azon dolgozunk, hogy jobbá váljunk, ügyfeleink számára minél értékesebb munkát végezzünk és biztosítsuk, hogy munkatársaink szeressenek az IBM-nél dolgozni.

Az IBM jelenleg hatalmas kulturális átalakuláson megy keresztül: hogy tartani tudjuk a tempót a legújabb technológiai trendekkel, a teljes céget az agilis alapértékek szerint alakítjuk át. Kis, egy légtérben dolgozó csapatokban, interációkban dolgozunk, az ügyfél igényeit és mindenkori prioritásait szem előtt tartva. A belső kommunikációt (a kollégákkal és a felettesekkel is) a nyitottság, a tisztelet és a bizalom jellemzi.

Az IBM legfőbb célja, hogy az ügyfelek számára – azok igényeit szem előtt tartva – értéket teremtsen.

Értékeink:

Elkötelezettség az ügyfelek irányába.

Mi, az IBM-nél erős és hosszútávú ügyfélkapcsolatok kiépítésére törekszünk. Ez arra motivál minket, hogy ügyfeleink érdekében megtegyünk mindent.

Értékteremtő innováció – vállalatunknak és a világnak.

Mi, az IBM-nél haladó gondolkodású emberek vagyunk. Hisszük, hogy a tudás, az értelem és a tudományos eredmények együttes alkalmazása egyszerre segíti az üzleti fejlődést, a társadalmat és az emberiséget.

Bizalom és személyes felelősség a kapcsolatainkban.

Fontosnak tartjuk kapcsolatainkat ügyfeleinkkel, üzleti partnereinkkel, közösségeinkben, befektetőinkkel és kollégáinkkal. Bizalmat építünk – és azt nap mint nap ki is érdemeljük.

Sikerek és tervek

A CIO Hungary az IBM több nagy stratégiai projektjében is részt vesz. Fejlesztőink, elemzőink, rendszerszervezőink, tesztelőink és minden velünk dolgozó szakember büszke lehet közreműködésére, amelyet olyan globális IT programokban végez, mint a vállalati utazásszervező és kiadás kezelő rendszerek leváltása első osztályú, felhő alapú megoldásra, az új, globális HR rendszer bevezetése, valamint a globális pénzügyi üzletág informatikai átalakítása.

HR

Az IBM karrier tekintetében rengeteg lehetőséget kínál. Számos oktatási-, mentorálási- és coaching program hivatott a munkatársak szakmai és személyi fejlődését elősegíteni. Ezek online, tantermi és személyre szabott (mentor-mentee) módon vehetők igénybe.

Fontosnak tartjuk, hogy minden munkatársunk évente legalább 40 órát tanulással, saját képességeinek fejlesztésével töltsön. A kötelező oktatásokon felül olyan tantervi programokra van lehetőség, amelyek sikerességét tanúsítvány bizonyítja. Ezek karrierépítési célból fontosak, legyen szó akár szakmai előrelépés vagy vezetési kompetenciák fejlesztéséről.

Vezetőink a legtöbb esetben a csapatból kerülnek kinevezésre, a megfelelő tréning elvégzése után.

Nagy hangsúlyt fektetünk az új technológiák használatára. Munkatársainknak lehetőségük van megismerkedni felhő alapú rendszerekkel, illetve a Bluemix portfólió (Application Marketplace, Microservice Architecture, Cloud Computing, NoSQL databases, etc.) segítségével a felhőben fejleszteni.

Az IBM piacvezető a kognitív technológiák területén. A Watson funkciói elérhetők a munkavállalók számára is, sőt, kifejezetten támogatjuk az új fejlesztéseket ezen a területen. Natural Language processing, Big Data Analytics, Machine Learning, stb.

A közeljövőben használatba vesszük az IBM legújabb fejlesztését, a Blockchaint, amely várhatóan életünk valamennyi területére hatással lesz. Magyarországon az IBM 5 céggel van jelen, amelyek világviszonylatban számos üzleti egységet (business unit) szolgálnak ki. Ezen üzleti egységek között, úgy mint a leányvállalatok között is lehetőség van munkaváltásra.

Ezekre a cégek szempontjából a munkaerő-kereslet, a munkatárs szempontjából a munka változatossága miatt lehet szükség, amire számos példa van a gyakorlatban. Jelenlegi állományunk kb. 15%-a így került hozzánk, és mi is adtunk már munkaerőt más területeknek. Bizonyos esetekben külföldi megbízatásra is lehetőség van, a Global IBMer program keretén belül.

Toborzási módszereink:

  • Belső mozgások: támogatjuk a munkaerő cégen belüli mozgását.
  • Belső ajánlások: a már nálunk dolgozó kollégák ajánlására érkezik a jelölt.
  • Munkaerő-közvetítők.
  • Állásbörzék: a HVG és a Budapesti Műszaki Egyetem állásbörzéinek állandó résztvevői vagyunk.
  • Gyakornoki programok: minden évben veszünk fel diákokat. A végzős diákokat sok esetben továbbfoglalkoztatjuk.
  • Felsőoktatási intézményekkel történő kapcsolatépítés: több felsőoktatási intézménnyel is kapcsolatban állunk, ahol előadásokat is tartanak kollégáink.

A kiválasztási folyamat többlépcsős:

  • Telefonos megkeresés a HR által. (Alapinformációk egyeztetése, nyelvtudás felmérése)
  • Egy- vagy kétkörös interjú. (Funkcionális vezetővel való találkozás, ismeretek felmérése)
  • Beszélgetés a leendő csapattagokkal.

Az IBM egy több mint százéves vállalat, mely bebizonyította, hogy képes folyamatosan megújulni. Elhivatottak vagyunk a klienseink sikerei és a dolgozóink jóléte iránt. Izgalmas feladatok, globális projektek, remek, barátságos és segítőkész kollégák várnak rád, jópár a bolygó legnagyobb koponyái közül: mérnökök, rendszerszervezők, feltalálók, designerek…

Szuperszámítógépünk, a Watson és a ráépülő programok segítségével a következő években új iparágakat teremtünk: okos városokat, eddig nem látott orvosi és kutatási analitikát, kognitív vállalati rendszereket. A cégen belül szabadon fejlődhetsz, tanulhatsz a legújabb technológiákról és részt vehetsz a velük kapcsolatos projektekben.

Az IBM CIO Hungary agilis szervezeti kultúrájának egyik sarokköve a minél teljesebb kollokáció, így a csapatok fizikailag egy helyen dolgoznak, ezért kiemelt szerep jut a személyes interakciónak. Munkatársaink rugalmas munkaidőben dolgoznak. Az elvárható átlagos munkatempó mellett a túlóra nem jellemző, azonban bizonyos időszakokban előfordulhat. Ekkor az extra munkaidőt megfelelően adminisztráljuk és kompenzáljuk.

Rendszeresen szervezünk gyermekeknek, kismamáknak szóló, munkaidőn kívüli eseményeket. Munkavállalóinknak elérhető a Medicover magánklinika által kínált munkavállalói szerződés. Továbbá, rendszeresen szervezünk helyben elérhető szűrővizsgálatokat és ingyenes oltási alkalmakat is.

Karrier IBM ISSC Hungary Kft. állások

Kapcsolat

Baranyi Ágnes

E-mail cím: agnes.baranyi@hu.ibm.com
Telefonszám:

IBM ISSC Hungary Kft.

E-mail Cím:
Telefonszám:
Weboldal: http://www.ibm.com/hu-hu/

Technológiák és módszertanok