Megosztás:

Nincs általános útmutató

IT-területen szeretnél dolgozni? Jó választás, ez az egyik legdemokratikusabb, leggyorsabban fejlődő és (szerintünk) az egyik legizgalmasabb terület ma a munkaerőpiacon, igaz, mi elfogultak vagyunk. Ez egy olyan szakma, ahol nem az a fontos, hogy melyik egyetemről hoztad a diplomádat, mennyi pénzt tudtál fancy képzésekbe fektetni, és milyen ismeretségekkel rendelkeztek a szüleid, hova tudtak „beprotezsálni” téged. Csak az a fontos, hogy mit tudsz, és mennyire vagy kész arra, hogy új dolgokat tanulj. Az IT-területben rengeteg lehetőség van.

Viszont ez nem egy homogén szakma, nem olyan, mint az ács, vagy a pilóta. Míg az orvosokról elmondható, hogy egyértelműen az orvosi egyetemen kell kezdeni a tanulást, és utána kell eldöntened, hogy sebész leszel vagy fül-orr-gégész, addig az informatikában már az elején érdemes kitalálnod, hogy melyik irány vonz a leginkább. Webfejlesztő akarsz lenni vagy szoftvermérnök? Rendszergazdaként szeretnél elszegődni egy céghez, programozóként fejlesztenél új megoldásokat vagy inkább informatikatanárként akarod oktatni a csillogó szemű hallgatókat?

Az egyetemen és az OKJ-n túl is van világ

Amikor a továbbtanulásról (vagy egy új szakma elsajátításáról) van szó, a legtöbb embernek 2 dolog jut eszébe:

  • vagy egy főiskolára/egyetemre szeretne bejutni
  • vagy OKJ-s képzést keres magának.

Mindkettő jó lehet, és sok intézmény van, ahol nagyon hasznos képzéseket lehet kifogni, mi azonban azt ajánljuk, hogy a lehetőségek feltérképezésekor nézz meg még egy kategóriát: a cégek által indított informatikai képzéseket. Itt ugyanis biztos lehetsz abban, hogy olyan oktatást kapsz, amire valóban szükség van a piacon, sőt, akár az adott cégnél is. Ezzel megnyílhatnak a kapuk is, hiszen ha sikerrel veszed a vállalat saját tanfolyamát, valószínűleg könnyebb lesz bejutni a céghez a náluk szerzett tudással.

„Oké, de akkor melyik képzést válasszam?”

Nem könnyítettük meg a dolgodat, ugye;)? Hiszen sok kérdéshez hasonlóan a válasz itt is az: „attól függ”. Attól, hogy melyik terület érdekel, mennyi időt, pénzt, energiát akarsz rá áldozni, hogy gyorsan akarsz sok infot felszedni egy szuperintenzív képzésen, vagy esetleg már munka mellett, lassabb tempóban tudsz vele haladni…  Ezek azok a dolgok, amiket nem tudhatunk helyetted, ezért válaszolni sem tudunk rá.

De egy dologban tudunk neked segíteni: összeszedtük a legjobb magyarországi céges képzéseket, sőt, a listánk bal oldalán a szűrők segítenek abban, hogy könnyebben megtaláld a téged érdeklő oktatásokat. Tudsz szűrni felvételi követelményre, nyelvre, a képzés helyére (Budapesten kívül is van élet!), akkreditációra, sőt, arra is, hogy ajánlanak-e neked állást a képzés elvégzése után. Így már igazán könnyű lesz kiválasztani a legszimpatikusabbat…

Ha IT területen szeretnél elhelyezkedni, nem kötelező a diploma, de még az OKJ végzettség sem. Amikor képzést keresel, akkor az első szempont az legyen, hogy mennyire érdekel, és mennyire tudod majd hasznosítani az ott tanultakat – ha ezek megvannak, akkor szinte biztos, hogy jól döntesz, és kapsz majd állást a tanfolyamon megszerzett tudásoddal.

Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövess minket a Facebook oldalunkon is!


Megosztás: